Fortællinger Politik & Holdning Projects Projekter

En hær af sommerfugle

Udmattet, motiveret og håbefuld. To lange uger med tværreligiøs og tværkulturel interaktion. Mere end 130 unge jøder og muslimer fra over 40 lande samlet på ét hotel, i fantastiske og symbolske Sarajevo. En masse forskellige kulturer, nationaliteter, religiøse retninger og overbevisninger. Alle med ét mål – at forstærke tværkulturelle og jødisk-muslimske relationer, ved at skabe et rum hvor vi frit og ærligt kan dele af vores erfaringer, idéer, holdninger og viden. Hvor vi kan lære om hinanden, fra hinanden.

Har delt nogle svære og inspirerende oplevelser med mine jødiske og muslimske søstre og brødre fra hele verden – fra Brasilien til Ægypten, Sverige til Azerbaijan, Saudi Arabien til England, Malaysia til USA, Kosovo til Australien, Palæstina til Chile, Iran til Spanien. Der blev grædt og råbt. Fra et forsigtigt smil til et ærligt grin, fra hede diskussioner til modige tårer. Fra venskab til fjendskab til venskab.

Jeg havde æren af at medfacilitere gruppen der havde fokus på antisemitisme, islamofobi og hadtale, hvor vi sammen efter en uge fyldt med dialog, debatter og brainstorming kom til en fælles konklusion: islamofobien bliver i dag anset som en myte og antisemitismen som noget der ikke længere er aktuelt. Men begge eksisterer, i den grad. Vi har alle været vidner til den. Den har rørt os hver især og fortsætter med at påvirke os og dem vi holder af. Det er en fælles kamp, vi står overfor og vi er nødt til at tænke strategisk i måden vi håndterer og modarbejder den.

Det er 8. gang at den årlige muslimsk-jødiske konference bliver afholdt. Det betyder, at vores familie tæller flere end 800 medlemmer fra alle verdenshjørner. Vores vision virker nok naiv for de fleste, men vi tror på og arbejder hårdt for den. Som grundlæggeren af initiativet sagde til åbningsceremonien, i tilstedeværelse af den bosniske præsident, stormuftien og lederen af landets jødiske samfund: “Vi startede det her fordi vi tror på noget der åbenbart virker helt urealistisk i disse tider: i tillid og tro.”

Mens vi bad jødisk og islamisk fællesbøn i mindeparken i Srebrenica og mindedes ofrene for folkemordet, mens vi bad fredagsbøn i stormoskéen og lærte om de forskellige islamiske trosretninger og ritualer, mens vi fejrede shabbat i Sarajevos synagoge og reciterede havdalah skulder ved skulder, mens vi lyttede til oplæg ved aktivister fra den israelsk-palæstinensiske forældrecirkel om familiemedlemmer de hver havde mistet, mens vi diskuterede religion, menneskerettigheder, antisemitisme, islamofobi, LGBT, feminisme og intersektionalisme – ja, stort set under hele konferencen måtte vi alle løbende høre nyhederne om de nazistiske begivenheder rundt om i USA og Europa.

Normalt ville sådanne nyheder deprimere og tage modet fra en. Men ikke i dette fællesskab. Under lukningsceremonien fortalte initiativtageren om hvordan vores projekt og vision var blevet sammenlignet med “en sommerfugl, der prøver at slukke en skov i brand, med enkelte dråber af vand” – men hvad hvis vi er en hær af sommerfugle?

For det kan godt være at nynazisterne mobiliserer – men det gør vi også. Snart går vi fra at være Muslim Jewish Conference til Muslim Jewish Alliance og næste år tæller vores bevægelse flere end 1000 sommerfugle. Året efter, endnu flere.

Og så ser det ikke længere så sort ud.

“Hver af os har en teske. Fyld den med vand og hæld den på bålet. Teskeen er meget lille og branden meget stor, men der er mange af os og hver af os har en teske.” (Amos Oz)


*Øverste foto af: Daniel Shaked

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *