Fortællinger Journalistik Photography

På Menneskerettighedsdagen: Jødiske fredsaktivister i Umm al-Khair

PICTURES BELOW


I sidste uge var det FNs Menneskerettighedsdag og i denne forbindelse havde israelske og jødiske aktivister fra rundt om i verden arrangeret en dag i solidaritet med Umm el Kheirs beboere, som jeg fik lov til at dække.

Umm el Kheir er en palæstinensisk landsby som ligger syd for Hebron, på den besatte Vestbred, og har siden etableringen af en israelsk bosættelse, Carmel, på dets jord, i 1981, været ude for en lang række af nedrivninger og ødelæggelse, af det israelske militær.

Hver gang der bliver bygget, bliver det revet ned igen af militæret, hvis civiladministration ikke anerkender den palæstinensiske landsby, som derfor heller ikke, modsat sine jødiske naboer i Carmel, har adgang til hverken vand eller elektricitet.

Der er stort set ikke én bygningsstruktur som ikke er blevet demoleret i Umm el Kheir, der nærmest er én stor nedrivningsordre. Alene i år har der indtil videre været fem bølger af nedrivninger, senest i november måned, hvor deres kulturhus, som var blevet bygget af jødiske aktivister, og blev brugt som bl.a. klasselokale af børnehaven, blev revet ned. Før det var det i august måned, hvor nedrivninger af EU-finansierede strukturer efterlod hele 27 mennesker uden tag over hovedet, heriblandt 16 mindreårige.

Umm al Kheirs beboere kom til for omkring 60 år siden, efter at være blevet fordrevet af Israel fra deres oprindelige hjem i Tel Arad, længere sydpå. De levede i forholdsvis fredelige omstændigheder – også efter at de, igen, kom under israelsk kontrol med besættelsen af Vestbredden i 1967 – indtil oprettelsen af Carmel.

Siden da er den israelske bosættelse vokset, og det har den palæstinensiske landsby i den grad kunnet mærke. Men midt i al håbløsheden fortsætter Umm el Kheirs beboere deres kamp, oftest med hjælp fra israelske fredsaktivister, som senest, sammen med bl.a. amerikansk jødiske aktivister, havde tilsluttet sig palæstinenserne på den internationale menneskerettighedsdag, for at hjælpe med at bygge og gøre klar til vinterens kulde, i solidaritet med deres kamp imod den militære besættelse;

“The State of Israel has executed three rounds of demolitions in Um Al Khair in as many months, flagrantly disregarding international law and the content of the Universal Declaration of Human Rights. In the wake of the US election, it is more important than ever that we come together to demand Israel recognizes the rights of all Palestinians to live in dignity, with full access to housing, education, and infrastructure.”

Min videoartikel om Umm al Khair, publiceret i +972 Magazine og Israel Social TV, her:

Human Rights VS. Israeli Settlements

"We hope one day to live without demolitions. To live in peace in my village."Tareeq Hathaleen,Resident: Umm el Kheir

Opslået af Jewish Voice for Peace på 3. januar 2017

Billeder fra Menneskerettighedsdagen i Umm el Khair (credit: Masih Sadat/The Turban Times):

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *