Fortællinger Journalistik Politik & Holdning

Israels regering vs. Israels moskéer

“Kig mig i øjnene. Du er ikke interesseret i miljøet, men i Islam.”

Sådan lød ordene fra en israelsk minister (fra Likud) til et parlamentsmedlem, som i 2011 forsøgte på at få et lovforslag igennem der skulle forhindre moskeerne i landet i at kalde til bøn via højtalersystemer – noget som hun selv kaldte for miljølovgivning.

I foråret 2015 var jeg til et oplæg af en ung israeler fra “Stand With Us” i Jaffa, som bl.a. stolt snakkede om “sameksistensen” og “multikulturen” der eksisterede i landet og refererede som ‘belæg’, til det islamiske kald til bøn, der lød i baggrunden mens vi snakkede.

I dag mener flere jødiske og palæstinensiske borgere at denne ‘sameksistens’ er ‘yderligere truet’, efter at lovforslaget om at forbyde adhaan (islamiske kald til bøn) i landet er tilbage, og flere israelske ministre forsøger nu igen på at få det igennem.

Palestinians and Jewish Israelis protesting against the “Muezzin Law”, in Jaffa. Credit: Masih Sadat/The Turban Times

I søndags udtalte premierminister Benjamin Netanyahu at han støttede op om lovforslaget. Dagen efter blev den godkendt af et ministerudvalg og nu skal der stemmes om det i Knesset (israelske parlament). “Israel er et land der respektere religionsfrihed,” siger premierministeren, der samtidig gerne vil “beskytte borgerne, som lider af disse høje kald”. For at retfærdiggøre lovforslaget peger han på lignende restriktioner i europæiske og endda muslimske lande.

Det palæstinensiske Knesset-medlem Haneen Zoabi anklager forslaget for at være et forsøg på at ændre på kulturen og livet i bl.a. Jerusalem; “Det her er en del af kulturen i den arabiske by og har været sådan også før den israelske besættelse,” siger hun. “Det her er ikke Europa. Enhver som føler han bor i Europa og tror at det her er Europa, skulle overveje at flytte andetsteds hen.”

“Støjfoureningen – som ofte bliver refereret sådan af primært europæiske bosættere, der kun lige er ankommet til Palæstina – er de kald til bøn, der har eksisteret i byen siden år 637, hvor kaliffen trådte ind i byen og krævede respekt for alle dets borgere, uanset deres religiøse overbevisninger,” lyder det fra den palæstinensiske forfatter Ramzy Baroud, som også er imod lovforslaget.

Palestinians and Jewish Israelis protesting against the “Muezzin Law”, in Jaffa. Credit: Masih Sadat/The Turban Times

Manden bag, Knesset-medlem Moti Yogev (fra partiet Det Jødiske Hjem), siger, at deres (tilhængere af forslaget) intention er ikke at underminere religionsfriheden, men at forhindre muezzinens (personen der kalder til bøn) kald, som rammer ‘trætte studerende i deres klasseværelser, heriblandt i det arabiske samfund, trætte chauffører bag rattet og babyer der vækkes i deres søvn.’

Men palæstinensiske og flere jødiske politikere og aktivister er ikke overbeviste; “Det er et klart angreb på religionsfrihed for muslimerne og er en forlængelse af en bølge af ‘forfølgelser’, som premierministeren fører,” lyder det fra lederen af den arabiske koalition i Knesset, Ayman Odeh.

Palæstinensiske Knesset-medlem Taleb Abu Arar, fra den arabiske koalition Joint List, giver, som protest, en smagsprøve i parlamentet, på hvordan det islamiske kald til bøn egentlig lyder:

Israel trying to ban the Azaan and then this guy gives the Azaan in Israeli Parliament. سبحان الله ?

Opslået af Muhammad Tahir på 16. november 2016

 

Koordinator i den israelske tænketank, Israel Democracy Institute, og lederen af NGO’en “Mossawa Center for Arab Rights” Jafar Farah, er blandt de, som mener at ‘det egentlige mål, er den arabiske minoritet’ (som udgør omkring 20% af Israels befolkning).

Lovforslaget står pt i standby, efter at ultraortodokse jøder i landet, som er bange for at det også vil ramme deres ugentlige shabbat-kald, har protesteret.

I går aftes slog jødiske og palæstinensiske demonstranter sig sammen i Jaffa, for at protestere imod lovforslaget. Selvom de var tæt på at aflyse, efter at forslaget blev sat i frys, besluttede de sig for alligevel at afholde protesten – kristne og muslimske palæstinensere og jøder – for at stå sammen imod, hvad de betragter som “regeringens racisme”.

Palestinians and Jewish Israelis protesting against the “Muezzin Law”, in Jaffa. Credit: Masih Sadat/The Turban Times

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *