Journalistik Politik & Holdning

Israels højrefløj er tilfredse med Trumps sejr: “Den palæstinensiske stats æra er over”

‘Idéen om den palæstinensiske stat er død’

Trump har vundet og Bibi Netanyahu er glad. “En sand ven af Israel”, kaldte den israelske premierminister USA’s kommende præsident for tidligere i dag, kort efter hans sejr; “Jeg er sikker på at Trump og jeg vil fortsætte med at styrke det unikke forhold mellem Israel og USA, og bringe det til nye højder.” De to er hurtigt blevet gode venner og Trump har allerede, et par timer efter Bibis lykønskning, inviteret ham til et møde, “asap“.

Resten af den israelske højrefløj synes også at være tilfredse med udfaldet af det amerikanske valg og flere har udtrykt sin glæde og visioner for det nye forhold – nogle mere direkte end andre;

Undervisningssminister Naftali Bennet, leder af det ultra-nationalistiske regeringsparti, Beit HaYahudi, håber at den nye amerikanske præsident trækker sig tilbage fra ‘idéen om at oprette et Palæstina i hjertet af landet.’

Knesset-medlem Bezalel Smotrich, fra samme – bosættelsesvenlige – parti, sagde tidligt i dag, at ‘idéen om en uafhængig palæstinensisk stat nu er lagt på hylden’; “Jeg opfordrer premierministeren og resten af regeringen til at stå bag bosættelserne i Judea og Samaria og annoncere konstruktionen af tusinde af nye husenheder og byer, samt at gøre af med idéen, som den tidligere administration forsøgte at implementere, om at bosættelserne skulle være en hindring for fred.”

Trump and Clinton in Israel HaYom. Photo: Masih Sadat/The Turban Times

I september måned meldte Trump ud, at under hans regering ville USA ‘omsider anerkende Jerusalem som den udelte israelske hovedstad’. Flere af hans nærmeste Israel-rådgivere har desuden rådgivet ham om at give slip på håbet for en to-stats løsning.

Arabiske og jødiske Knesset-medlemmer fra den arabiske koalition Joint List, har dog været mindre tilfredse med valget af den nyvalgte amerikanske leder. “Valget vil ikke ændre noget for det palæstinensiske folk. To-statsløsningen endte da Netanyahu blev valgt, ikke Trump,” lød det eksempelvis fra den palæstinensiske Knesset-medlem Bassel Ghattas. Andre i koalitionen håber stadig, at Obama i sin resterende to måneder i Det Hvide Hus anerkender en palæstinensisk stat, støtter op om en FN-resolution og dermed ‘redder to-statsløsningen’.

Palæstinenserne på den besatte Vestbred håber også på at den nyvalgte præsident går den rigtige vej, hvor talsmand for Abu Mazen i morges opfordrede Trump til at arbejde mod en fredelig løsning for en palæstinensisk stat. I Gazastriben er der mindre håb for forandring, hvor Hamas’ talsmand udtalte, at han ikke forventer ændringer i amerikansk strategi overfor Palæstina, men at han håber at den nyvalgte præsident vil ‘genevaluere skævheden i deres politik’.

Hvordan det egentlig kommer til at se ud med Israel, Palæstina og Trump, finder vi snart ud af.


Fulde artikel på Opinionen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *