Fortællinger Journalistik Politik & Holdning

Hvem ville du bede om tilgivelse, hvis du var den israelske regering?

For lidt over en halv time siden startede solnedgangen i Tel Aviv. Det betyder, at årets helligste, mest fejrede dag i jødedommen er begyndt for jøder i Israel. “Yom Kippur” betyder forsonings-dag på hebraisk og det er dagen for angren, bøn og faste, hvor praktiserende jøder bekender sine synder begået i det foregående år og søger om tilgivelse fra Gud, venner og fjender, før skæbnens kontrakt, livets bog, forsegles. Fra solnedgang til mørkets frembud, er det forsoning der er i fokus.

For få dage siden, blev vi i denne forbindelse sendt ud på gaderne for at lave en voxpop med israelske jøder – “hvem ville du undskylde til, hvis du var den israelske regering?” Et noget provokerende spørgsmål, for nogle, men de fleste syntes ikke at være bange for at dele ud.

“Jeg ville undskylde til hele landet. Til alle borgerne. Til alle der opholder sig her. Til de som skal lide hver dag. Jeg ville undskylde for den sikkerhedsmæssige situation. For den økonomiske situation. For alt hvad der sker i samfundet, egentlig,” lød det eksempelvis fra en yngre mand.

Hvem ville du bede om tilgivelse, hvis du var regeringen? “Fra vores Herre,” siger en anden, ældre kvinde, som ikke er den siddende Netanyahu-regerings største fan; “og vi skal have erstattet den nuværende regering. Den har lavet meget lort.”

“Et virkelig vigtigt spørgsmål,” lyder det fra en afrikansk jødisk mand, som kom fra Congo til Israel for kun fem-seks år siden. Han var også rimelig kritisk overfor den siddende regering; “der er i hvert fald mange fattige mennesker her nu. Da jeg kom hertil dengang, var der ikke så mange. Hvis regeringen skal undskylde til nogen, så er det til disse mennesker, som den har efterladt uden støtte og omsorg. Jeg synes vi er blevet meget mere kapitalistiske og individualistiske. Vi er ligeglade med mennesker. Det tror jeg primært er regeringens skyld.”

En ældre herre mente desuden, at der var mange etniske grupper i det israelske samfund, som regeringen bør sige undskylde til; “mizrahim (orientalske jøder). De har ikke lige rettigheder her i landet. Der er borgere som dem og de arabiske, som ikke er ligestillede i det israelske samfund. Udover dem, er der også de etiopiske jøder, som regeringen bør undskylde til. Det er i hvert fald min holdning.”

En anden dame stod og nikkede lidt med hovedet bag os, mens den ældre herre gav sit svar. Det var ikke helt tydeligt, hvad hun synes om dem, men en ting var for hende meget klart – russerne skulle i hvert fald ikke have en undskyldning; “de stjæler alt vores arbejde.”

En masse holdninger, en masse undskyldninger. De havde alle meget at sige, nogen mere end andre; “nej. Jeg tror ikke der er nogen jeg ville sige undskyld til,” var der en ung gut som også mente.

De forskellige samtaler var for mig blot endnu et tegn på, hvor divers og kompleks et samfund det israelske er. Gud, araberne og fattigdom var i hvert fald nogle af de, som disse israelsk-jødiske borgere ville sige undskylde til.

Det er tradition på denne dag, at man tager ud til venner og fjender for at undskylde og søge om tilgivelse. Hvem den israelske regering egentlig har på sin liste, har vi endnu 24 timers helligdag, til at finde ud af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *