Journalistik Politik & Holdning

Dansk-afghanske foreninger slår sig sammen mod terror

 Oprindelige version bragt i Opinionens netudgave og på Global Voices (på engelsk)


Sidste uges voldsomme terrorangreb i Paris, som førte til drabet på de 129 civile, åbner endnu et sår i de allerede blødende hjerter, hos danske afghanere. For netop disse danske afghanere, er bekendte med ekstremismens morderiske værker.

AF MASIH SADAT

Sådan lød budskabet fra talerstolen, da flere dansk-afghanske foreninger søndag den 22. november slog sig sammen foran Christiansborg, for at mindes de mange uskyldige mennesker verden over, der i den sidste stykke tid har mistet livet til terrorangreb, forårsaget af Islamisk Stat.

Demonstrationen blev stablet på benene, kort efter at en række af koordinerede terrorangreb, udført af Islamisk Stat medlemmer, ramte Paris’ borgere den 13. november, hvor 129 parisere blev dræbt og 368 sårede, i det blodigste angreb på fransk jord, siden 2. verdenskrig.

Kun fire dage før paris-angrebene, var også Zabul, Afghanistan, blev ramt af et blodigt terrorangreb, den 9. november. Her mistede syv civile afghanere, heraf hovedsageligt børn og kvinder, livet, efter at Islamisk Stat affilierede militanter skar halsen over på dem.

Dette har vakt vrede og frustration blandt borgere verden over, men især hos danske afghanere herhjemme. Det blodige angreb i den afghanske by Zabul, er nemlig kun én blandt mange lignende hændelser, i det krigsplagede Afghanistan.

Foto: Jamil Ghafuri Fotografi

Tabassum opstanden

 Selvom det ikke er noget nyt, at Afghanistans civile er plaget af konstante terrorangreb, forårsaget af grupper som Taleban, Al Qaeda og nu Islamisk Stat, har denne seneste hændelse dog alligevel fået afghanere verden over, til at råbe op og gå på gaderne, mod terroren.

Drab af civile i Nangarhar, Kunduz, Badakhshan, steningen af den 19 årig pige i byen Ghor og senest halshugningen af 7 civile i byen Zabul, som hovedsageligt var børn og kvinder, har skabt stor vrede blandt afghanerne over hele verden. Afghanere samles for at råbe op, og sammen stå imod terrorismens rædsler.”

Samtlige talere til demonstrationen foran Christiansborg, snakkede om en opstand blandt afghanere, der var ved at rejse sig. “Tabassum-opstanden” kalde de den. En opstand der har fået navnet efter det 9-årige offer, Shukria Tabassum, som var en af de syv civile, der fik halsen skåret over, i Zabul.

Terroren i Afghanistan og Paris er den samme

 Efter demonstrationen sluttede af foran Christiansborg, hvor lidt over 100 mennesker, heraf børn, ældre og kvinder, var mødt op, på en ellers vinterkold søndag, gik demonstranterne sammen i flok, mod den franske ambassade, for at udvise deres sympati med ofrene for paris-angrebene.

Vi, på vegne af afghanere i Danmark, fordømmer de seneste hændelser på det kraftigste og dermed sender vores dybeste kondolence til ofrenes familier. I fællesskab giver vi udtryk for vores dybeste sympati og medfølelse med ofrenes familier i Frankrig, Afghanistan og mange andre ramte steder i verden, lød det fra de fire dansk-afghanske foreninger, der stod bag arrangementet.

Foto: Jamil Ghafuri Fotografi

Blandt demonstranterne som marcherede langs Kongens Nytorv, for at levere blomster og sympati til Paris-ofrene, møder jeg formand for en af de fire foreninger bag, AYAD (Afghan Youth Association in Denmark) – Joseph Saber. Efter arrangementet, får jeg et interview med Joseph, for at høre nærmere om formålet bag.

Hvorfor valgte I at slutte demonstrationen af, ved den franske ambassade?

Det gjorde vi af sympati og medfølelse for terrorofrene i Paris. Al-qaeda, Taliban og ISIS er grupper, der deler samme ideologi og samme forvrængede teologiske fortolkninger af religionen. Danske afghanere er mere end alle andre folk bekendte med terrorismens blodige værker, hvilke var også grunden til den udviste medfølelse og empati. De fleste afghanere har oplevet krigen og terroren på nært hold og kan hermed bedre forstå en anden nations smerter, som forårsages af samme.

Hvad håber I at kunne opnå med demonstrationen?

Vi ville først og fremmest opnå muligheden for at mindes terrorofrene samt vise medfølelse med dem, der har mistet deres kære i terrorens vold. Udover det nævnte var meningen at fordømme de brutale handlinger, der blev begået i Islams navn samtidig med at vi gjorde det klart, at ekstremismen og dens terror hører ikke til en bestem religion, race eller tankesæt. Det er en sygdom der fordærver sindet og på samme måde samfundet.

Foto: Jamil Ghafuri Fotografi

Opfordring til danske politikere

De fire dansk-afghanske foreninger Afghan Youth Association in Denmark, Katib, Khatemol-Anbiah og Shoraye Hambastagi, havde i fællesskab udarbejdet et brev, hvori de fordømmer den seneste tids terrorangreb i Afghanistan, Frankrig og resten af verden, og samtidig præsentere en række af opfordringer og forslag, til de danske politikere i Folketinget.

Brevet, som blev læst op løbende de forskellige talere, på dansk, engelsk og farsi, blev efterfølgende afleveret på Christianborg, i håb om at nå ud med deres budsskab. Blandt opfordringerne til den danske regering, og Det Europæiske Parlament, var bl.a., at de fire foreninger ønskede en ‘genoptaget fokus på Afghanistan’, konkrete aktioner mod terrorgrupperne Taleban og Islamisk Stat, samt revurdering af tilbagesendelsen af ‘uskyldige afghanske flygtninge’.

Vi håber at vores politikere retter mere fokus på radikaliseringsproblemet i samfundet, og dermed håber vi at verdenssamfundet ikke glemmer de steder, der er ramt mest af denne epidemi og Afghanistan er netop et af de steder.lyder det som det sidste, fra initiativtager, Joseph Saber.

Uddrag af brevet:

“Dansk-Afghanske foreninger er her i dag samlet for at vise deres medfølelse for ofrene og deres pårørende for de tragiske og brutale hændelser, der er begået af terrorgrupperne under navnene Islamisk Stat, Taliban og Al-Qaeda i Afghanistan, Paris og andre steder i verden.

De seneste hændelser i Afghanistan, og deres grusomme karakterer vil tegne endnu en blodig periode i landets historie. Drab af civile i Nangarhar, Kunduz, Badakhshan, steningen af den 19 årig pige i byen Ghor og senest halshugningen af 7 civile i byen Zabul, som hovedsageligt var børn og kvinder, har skabt stor vrede blandt afghanerne over hele verden. Afghanere samles for at råbe op, og sammen stå imod terrorismens rædsler. Denne opstand har fået navn efter den 9 årige offer Shukria Tabassum, som blev halshugget i Zabul, og er nu kendt som Tabassum opstanden.

…  

Den enorme usikkerhed i landet, hvoraf arbejdsløsheden er på sit højeste niveau, har gjort fremtiden sort. Her er primært unge afghanere hårdest ramt.

En uvis fremtid har efterladt disse unge afghanere to muligheder. De kan enten forlade landet og søge lykken andre steder, f.eks. i Europa, eller vælge at forblive i landet, hvor de ikke kan brødføde sig selv eller sin familie. Sidstnævnte medfører, at man lever under en tilværelse hvor risikoen for at blive offer for terrorgrupperne er uundgåeligt.

Denne usikre situation i Afghanistan er desværre en gylden chance for de terroristiske grupper Taliban og ISIS. Unge arbejdsløse afghanere med uvis fremtid lokkes nemt til at blive ofre for de fundamentalistiske ideologier, som Taliban og ISIS bygger på. Disse ideologier bruges til at radikalisere unge i Mellemøsten og Afghanistan.

Vi er vidner til mange tragiske hændelser i Afghanistan og nu også i Europa, som begås af unge med ekstreme fortolkninger af religion.

Vi danske afghanereopfordrer Danmarks regering, og det Europæiske parlament, til at:

  • sætte fokus på Afghanistan igen
  • Vælge konkrete aktioner imod terrorgrupperne Taliban og ISIS
  • Revurdere tilbagesendelsen af uskyldige afghanske flygtninge

 Vi beder desuden verdenssamfundet, og i særdeleshed de europæiske lande til at forene sig og tage alle mulige skridt i retningen af at forhindre, at sådanne katastrofer sker igen. Vi forpligter os til at hjælpe de terrorramte på alle tænkelige måder for at overkomme denne hårde periode.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *