Fortællinger Journalistik Politik & Holdning

Kan man som zionist være anti-Assad?

”Nej til massemordet af det syriske folk!” lød det, da israelske jøder og palæstinensere i går nat slog sig sammen, i en protest mod Assad og Putins bombardementer af det belejrede Aleppo.

Protesten, som fandt sted foran den russiske ambassade i Tel Aviv, var organiseret af den israelske “Komité for Humanitær Hjælp til det Syriske Folk” og havde fokus på angreb fra de russiske luftfly, som, med assistance fra Assads luftvåben, ”ingen forsøg gør på at skåne børn og babyer, hospitaler og bagerier”. ”Mens amerikanere blot snakker, handler russerne for at vippe hele den syriske krig mod Assads fordel før Obama forlader Det Hvide Hus og dermed forsøger på at blive den ledende supermagt i den mellemøstlige region.”

De fleste fremmødte var israelske jøder, med forskellige baggrunde og i alle aldre og farver, heriblandt ældre kvindelige feminister, unge soldater, arabiske og jødiske kommunister, m.fl. Taler blev holdt på primært hebraisk og arabisk, men også på russisk, af russiske israelere som var mødt op med trøjer og skilte med Putins ansigt, som sagde ”Syriens Morder”.

Jewish Israelis and Arab-Palestinians joining together in a protest against Russian-Syrian bombing of Aleppo. Tel Aviv, Israel. October 30, 2016. Photo: Masih Sadat/The Turban Times
Jewish Israelis and Arab-Palestinians joining together in a protest against Russian-Syrian bombing of Aleppo. Tel Aviv, Israel. October 30, 2016. Photo: Masih Sadat/The Turban Times

Demonstranterne sang i kor på arabisk; ”Gå af Assad, forsvind Putin” og fokuserede igennem hele protesten på en sammenligning af Assad og Putin med Hitler og hans massemord, alt imens nogle af de biler der kørte forbi, ville stoppe op foran aktivisterne, for at provokere og synge det kendte anti-venstre slogan på hebraisk, ”Smolanim Habaytah” – ”venstreorienterede, gå hjem” (hvilket er ret sjovt, taget i betragtning at nogle af de selvsamme demonstranter ca tre uger før havde demonstreret for Gaza, hvor forbipasserende ville råbe ”Tag til Syrien og hjælp dem i stedet!”

En af talerne til demoen blev holdt af Asma Aghbaieh-Zahalka, politisk aktivist og leder af det arabisk-jødiske arbejderparti, Da’am; ”Jeg er her, fordi det er det rette at gøre. Jeg udviser solidaritet med et folk der kæmper og dør for deres ret til at leve i frihed. Jeg er med jer, Aleppos folk, Syriens folk. Jeg er med revolutionen og jeres ret til at blive behandlet som mennesker.”

Young Israeli soldiers from IDF’s radio station, “Galatz”. Jewish Israelis and Arab-Palestinians joining together in a protest against Russian-Syrian bombing of Aleppo. Tel Aviv, Israel. October 30, 2016. Photo: Masih Sadat/The Turban Times

Det er ikke første gang, at der bliver afholdt en israelsk støttedemonstration for det syriske folk. For præcis fire år siden stod samme gruppe, på samme sted og demonstrerede med samme formål. I løbet af den lange borgerkrig, har mange israelere udvist solidaritet med det syriske folk. Der har dog på venstrefløjen samtidig været en del diskussioner om ”hykleriet” og ”misbrug af et folks lidelser”.

På den yderste venstrefløj er mange imod, at man som en zionistisk israeler demonstrere mod de handlinger Assad foretager sig mod sit folk, når man samtidigt er tilhænger af en ideologi, som de føler står bag de handlinger begået mod det palæstinensiske folk, heriblandt den vedvarende besættelse. ”Det giver kun mening at man protestere, hvis man også er anti-zionist,” lyder det i en af Facebook-debatterne med to israelske jøder; ”Partiet bag protesten har zionistiske træk og derfor er det hyklerisk. Jeg savner en rigtig, anti-zionistisk israelsk støttebevægelse for det syriske folk.” ”I det mindste udviser vores parti ikke støtte til Assad og hans allierede mordere,” lyder det fra modparten, som hentyder til det arabisk-kommunistiske Hadash parti i Israel.

Jewish Israelis and Arab-Palestinians joining together in a protest against Russian-Syrian bombing of Aleppo. Tel Aviv, Israel. October 30, 2016. Photo: Masih Sadat/The Turban Times

De mange diskussioner har dog ikke forhindret mange af de israelere, som ser sig selv som zionister, fra at demonstrere mod Assad og møde op til sådanne protester.

”Verden var tavs da Hitler bombede Guernica i 1937. Stilheden gav Hitler hvad han havde brug for, for at indlede 2. verdenskrig, hvor mindst 50 millioner mennesker blev dræbt. Aleppo er en afprøvelse af de demokratiske lederes evne til at bremse grusomhederne. Hvis vi ikke lærer af Guernica, vil faldet af Aleppo være et fald for hele menneskeden,” lyder det fra de jødiske og palæstinensiske aktivister bag, som i løbet af den lange syriske borgerkrig har stået for en lang række af protester i Israel, i solidaritet med det syriske folk.

Videoartikel som jeg har co-produceret om demonstrationen (på hebraisk):

די להפצצות רוסיות בסוריה

עשרות הפגינו מול השגרירות הרוסית (25/10/2016) במחאה על ההפצות הרוסיות על העיר חאלב ועל ההתגייסות של השלטונות ברוסיה למען משטרו של בשאר אל אסד.מיכל שוורץ מהועד לסולידריות עם העם הסורי: "בואו לא נשתוק, בואו לא נגיד 'אהה זה האויבים, זה הסורים, זה ערבים, מה אכפת לנו'. זה ילדים, זה בני אדם כמונו – כמוכם, הם מסתכלים על מה שאנחנו עושים, הם מאוד זקוקים לכל תמיכה. אני חושבת שיהודים היו זקוקים לתמיכה במלחמת העולם, לא קיבלו מספיק, והיום צריכים ללמוד את הלקח ולתת את התמיכה למי שצריך".Asma Aghbarieh-Zahalka Michal Shwartz

Opslået af ‎Israel Social TV – הטלוויזיה החברתית‎ på 27. oktober 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *